Een reis van duizend mijl begint bij de eerste stap, zei Mahatma Ghandi ooit. Ultrarunner Karel Sabbe is het daar niet helemaal mee eens. De Waregemse tandarts is tweevoudig wereldrecordhouder ultralopen en was recent de last man standing in de mythische Barkley Marathons. Duizenden kilometers vreet hij, en onderweg plant hij vlotjes nog een paar mijlpalen. Volgens Sabbe begint alles bij de juiste mindset. Als die goed zit, zijn we allemaal tot grootse prestaties in staat. Je moet niet sterk zijn, je moet je sterk voelen.

Karel Sabbe deed zijn verhaal onlangs op The Crossing, een offline evenement van Rubicon voor en door ondernemers met een groeimindset. De dag stond volledig in het teken van resilience, en daar kan de wereldrecordhouder uit West-Vlaanderen een stevig geïllustreerde boom over opzetten.

Veerkracht en doorzettingsvermogen brachten hem enkele jaren geleden van aan de Mexicaanse grens tot in Canada. Een tocht van een slordige 4300 kilometer. In 52 dagen. Al lopend. Hoe houdt een mens dat in godsnaam vol? Hoe zet je door wanneer je de wind van voren krijgt en zelfs de zolen van je voeten loslaten?

Creëer een unstoppable mindset

“Mindset is alles”, stelt Sabbe. “Focus op je purpose, op dat wat je drijft, en creëer overtuigingen die je mentaal en fysiek optillen. Je moet niet sterk zijn, je moet je sterk voelen. Krachtige acties volgen uit de juiste mindset – niet andersom.”

“En voor je ook maar één stap zet: schrap ‘proberen’ uit je woordenboek. Kies ervoor om iets te doen of niet.” De wijze Jedimeester uit a galaxy far far away zei het ook al: do or do not, there is no tryWil je als ondernemer op een hoger niveau spelen? Creëer de mindset die nodig is om daar te geraken. 

Wees je bewust van de overtuigingen die je tegenhouden en buig ze om naar krachtige gedachten. “Eens je beslist hebt om ervoor te gaan, moet je maar één ding doen: niet stoppen. Gewoon doorgaan, wat er ook gebeurt. Een unstoppable mindset is de lichtsabel van elke ondernemer”, zegt Sabbe.

Zoek comfort in het oncomfortabele

Een ultramarathon is voor de meesten wellicht een paar bruggen, bergen en pijnlijke blaren te ver. Maar de afstand tussen waar je vandaag staat en waar je naartoe wilt als ondernemer, kan al even onoverbrugbaar lijken. Zakt de moed je in de schoenen? “Laat de eindmeet los en focus op tussenstappen”, tipt Sabbe. “Want elke stap die je zet, brengt je dichter bij je bestemming. Vergeet onderweg vooral niet te genieten van het uitzicht en de inspirerende ontmoetingen. Zoek geluk, plezier en schoonheid in het proces, laat je goed omringen en wacht niet tot je je doel bereikt hebt om blij te zijn. There’s beauty in the struggle.

Natuurlijk stuit je vroeg of laat op roadblocks. Vermoeidheid, stress, tegenwind, die eeuwige onderrug. “De kunst is om comfort te vinden in het oncomfortabele”, aldus Mario Haneca van Rubicon. “Hoe je dat doet? Met commitment, mindset en focus kom je al een heel eind.”

Maar ook je ademhaling is een baken in uitdagende tijden. Breng hoofd en hart in balans met de Freeze Frame-techniek bijvoorbeeld, of zet de ademhalingsoefeningen van Wim ‘The Iceman’ Hof op de agenda. Daarmee train je je hartcoherentie, vergroot je de controle over lichaam en geest, en ben je beter bestand tegen alle mogelijke vormen van stress. Voor je het weet zit je op een event minutenlang met je blote voeten in een ijsbad en denk je alleen maar: ‘Hoe chill is dit!?’ True story.

Van overleven naar ownership

Een unstoppable mindset creëren, comfort vinden in het oncomfortabele: het zijn waardevolle inzichten maar compleet nutteloos als je op automatische piloot blijft leven en ondernemen. Want geloof het of niet, vrije wil is een illusie. 95 procent van wat je denkt, doet en voelt wordt gestuurd door onbewuste processen. Wil je je realiteit en je resultaten veranderen? Wil je van inzicht naar impact gaan? Neem dan eerst je vertrouwde gedachten, gedragingen en gevoelens onder de loep. Wat zeg je elke dag tegen jezelf, en klopt dat wel? Zijn de keuzes die je maakt gezond of vooral gemakkelijk? Welke emoties houden je klein en welke geven je vleugels?

Door jezelf bewust te observeren, kan je vastgeroeste patronen doorbreken en nieuwe gewoontes installeren. Vanzelfsprekend? Nee, maar het loont de moeite. Groeien, als ondernemer en als mens, is een kwestie van stilstaan bij jezelf en verdergaan met wat werkt. Dat is veerkracht. Van overleven naar ownership nemen. Do or do not, there is no try.