Sibren De Preter is een jonge ondernemer die onder andere het online yogaplatform Yogalive mee oprichtte. Zijn missie in het leven is andere mensen inspireren om een optimaal leven te leiden, zowel op fysiek als mentaal vlak. Geïnspireerd door zijn eigen leven, waar hij zelf helemaal het roer omgooide. Want, zo meent hij, als je aan jezelf werkt, is niets onmogelijk.

 

“Waarom ik vandaag doe wat ik doe, komt uit mijn achtergrond”, vertelt Sibren. “Als kind en jonge tiener was ik enorm verlegen en onzeker. Tijdens mijn studies had ik het gevoel dat ik niet goed genoeg was. Die negatieve gedachten zorgden ervoor dat ik streng was voor mezelf. In de laatste jaren van mijn universitaire studie, startte ik met lopen. Ik merkte dat ik steeds sneller kon lopen en zo begon ik te analyseren wat ik moest doen om nog sneller te zijn. Daardoor belandde ik in de top 30 van Antwerp 10 Miles, terwijl ik als kind steevast als laatste eindigde. Dat was voor mij het moment waarop ik besefte: je kan aan jezelf werken en veranderen, op elk vlak.”

 

“Toch kon ik de negatieve stem uit mijn hoofd nog niet weren. Na mijn studies nam ik een uitdagende job als consultant aan, om aan mezelf te bewijzen dat ik het kon.” Het leven als consultant slorpt Sibren helemaal op. Het is dan dat hij beseft dat het zo niet verder kan: “Er hing een cultuur die dicteerde dat wie het langst op kantoor zat, de beste werkkracht was. Ik had geen tijd om gezond te eten, sporten kon alleen laat in de avond. Je komt al snel in een negatieve spiraal waar alles onder begint te lijden. Ondertussen had ik Mathias, de oprichter van Rubicon, al een paar keer ontmoet. Hij spoorde me aan om mijn gouden kooi te verlaten. Dus waagde ik de sprong, samen met mijn toenmalige collega Willem Romanus.”

 

“Je kan aan jezelf werken en veranderen, op elk vlak”

“Dat is nu twee jaar geleden. Willem, Fabrice en ik hebben toen 6Wolves opgericht”, gaat Sibren verder. “Het idee was dat we een wearable zouden ontwikkelen, die niet alleen vertelt welke beweging je doet maar ook of je hem goed of slecht doet. Doe je dus een push-up op een verkeerde manier, zou die wearable je verteld hebben dat je die push-up niet goed gedaan had en hoe je hem wél goed uitvoert. In maart 2020 hebben we om twee redenen dat idee achter ons gelaten. Zo maakte COVID-19 het voor ons haast onmogelijk om data te verzamelen, maar we wisten ook niet zeker of er een markt voor was. Ons leek het een tof idee, zeker door de technologie erachter, maar eigenlijk hadden we a product in search of a problem, in plaats van omgekeerd.

De ideale activiteit om te livestreamen

 

En toen kwam er Yogalive, een online platform waarop je yoga kan beoefenen, en dat yogi’s en yogaleraren met elkaar connecteert. Dat dat de volgende stap was, is volgens Sibren geen toeval. ”Wij ondernemen echt vanuit de visie om mensen te inspireren gezond te leven. Toen alle sportcentra gesloten werden, begonnen we ons af te vragen hoe we mensen toch konden laten bewegen. En eigenlijk is yoga dé perfecte activiteit om te livestreamen. Tijdens yoga wil je je vooral focussen op jezelf en kunnen anderen een afleiding vormen. Ook voor de yogaleraren zelf is het een groot voordeel, want zij hoeven nu  geen dure studio’s meer te huren. Belangrijk als je weet dat veel van hen financieel niet rondkomen.”

 

Sibren, Willem en Fabrice wisten uiterst snel te schakelen. “In mei maakten we de switch, in augustus hadden we al een MVP die we konden laten testen en nu hebben we een app die iedereen kan gebruiken. We proberen een model te bouwen dat ook na corona nog kan bestaan. De toekomst is volgens ons hybride, kijk maar naar spelers zoals Peloton. Al zal na de lockdown iedereen wel even schermmoe zijn”, lacht Sibren. 

 

Macrotrippen

 

Toch was Sibren nog niet van dat negatieve stemmetje in zijn hoofd verlost. Daarvoor deed hij een beroep op Rubicon – maar ook op onconventionelere middelen. “Eén jaar geleden heb ik in Nederland een begeleide macrotrip gedaan. Op dat moment had ik rationeel wel door dat ik wel goed genoeg was, maar emotioneel was dat nog niet helemaal doorgedrongen. Ik verwachtte, naiëf, dat de trip leuk zou zijn, maar het leek alsof de negatieve stem in mijn hoofd alleen maar luider ging praten. Dat bleef zich maar herhalen, tot ik de klik maakte: ik moet mezelf leren aanvaarden. Heel confronterend.”

 

“Zorg eerst dat je mentaal en fysiek goede gewoontes hebt en pas dan kan je optimaal ondernemen”

 

“Dankzij Matthias en Rubicon, maar ook dankzij Mario Haneca die verbonden is met hen, ben ik volledig van dat gevoel afgeraakt in het laatste jaar. Wat ook hielp, was het Rubicon-weekend in Barcelona. Toen zag ik dat veel ondernemers hier mee zitten. Het gevoel dat anderen door hetzelfde gaan, helpt me heel hard. Op het einde van het weekend deden we ook een oefening waarbij we vertelden hoe we de anderen percipieerden. Het was voor mij een echte eye opener dat de rest mij zag als iemand die al veel bereikt heeft op jonge leeftijd. Heel anders dan ik mezelf zag.”

“Tijdens zo’n Rubicon-event is het gemakkelijk om open te zijn. Ze creëren zo snel diepe connecties, waardoor je het oppervlakkige ‘alles gaat goed’ snel laat vallen. Je bouwt snel diepe relaties met andere ondernemers op, waarvoor je anders maanden zou nodig hebben. Ik vorm nog altijd een hechte groep met de mensen van dat weekend. En anderen helpen vanuit mijn eigen ervaring, geeft me veel energie”, vertelt Sibren.

Ondernemen in balans

 

De rode draad door ons gesprek blijft aan jezelf werken en gezond leven, zowel mentaal als fysiek. Niet verrassend bewaakt Sibren nauwlettend de balans tussen ondernemen en leven. “Ik probeer duurzaam te ondernemen. Ik werk vaak ‘s ochtends en ‘s avonds, tussendoor neem ik pauze om buiten te gaan of te sporten. Voldoende slapen, sporten, gezond eten, ik wijk er niet vanaf. Discipline is nodig, maar ik kan mijn levensstijl relatief gemakkelijk volhouden. Als ik al die dingen doe, voel ik me goed. Zorg eerst dat je mentaal en fysiek goede gewoontes hebt, die je jaren kan volhouden, en pas dan kan je optimaal ondernemen. Discipline is een tool naar resultaten.”

 

“Heel veel mensen worstelen met hetzelfde”, besluit Sibren. “Daardoor hebben ze hun leven vaak niet in eigen handen. Het leven gaat snel, dus het is niet de bedoeling om altijd alles serieus te nemen. In het leven moet je plezier hebben, net zoals in het ondernemen.”